Státie na voľnobeh

Menej časté využívanie áut a lepšie návyky v jazdení môžu zlepšiť kvalitu ovzdušia, ktoré dýchame. Chybné predstavy o udržiavaní auta na voľnobehu môžu v skutočnosti viac škodiť ako pomôcť – nám, aj autu.

Státie na voľnobeh

Menej časté využívanie osobných áut, hlavne tých starších, ktoré viac znečisťujú životné prostredie, bude viesť k čistejšiemu vzduchu. Je dobré aj jazdiť úsporne a nenechať auto zbytočne bežať naprázdno. Niektorí si myslia, že nechávanie auta bežať na voľnobehu je pre motor dobré alebo, že motor treba pred jazdou zahriať. Ale opak je pravdou. Motor sa na voľnobehu nešetrí a ani sa nezahrieva lepšie. Lepšie je motor zahriať jazdou, čo tiež pomôže rýchlejšie spustiť čistiace systémy a vyhriať vnútro auta. Dnešné autá a ich súčasti, ako napríklad batérie, sú vyrobené tak, aby zniesli časté vypínanie a zapínanie (start-stop).

Nechávanie auta bežať naprázdno tiež spôsobuje, že auto míňa viac paliva a vypúšťa viac škodlivín, ako sú oxidy dusíka, znečisťujúce ovzdušie a škodiace hlavne deťom. Tieto škodliviny môžu spôsobiť dýchacie a srdcové problémy a môžu mať zlý vplyv na zdravie a správanie detí. Je veľmi dôležité dodržiavať pravidlá a znižovať emisie z áut, najmä okolo škôl a škôlok, kde sú deti viac citlivé na znečistený vzduch.

Ak chceš vedieť viac, kukni na stránku Populair: https://populair.sk/sk/aktualita/statie-na-volnobeh-zlodej-zdravia-penazi-a-cisteho-ovzdusia