Rekordný počet prednášok aj účastníkov konferencie Ochrana ovzdušia 2023

V stredu 29. novembra 2023 skončila ďalšia, v poradí už 38. Konferencia Ochrana ovzdušia, ktorú spoluorganizuje okrem Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky aj SHMÚ - OEaB. Svojho zástupcu máme v prípravnom vedeckom výbore, ktorý sa podieľa na zostavovaní odborného programu konferencie, ako aj na samotnom priebehu odborného programu. Mediálnym partnerom konferencie je odborný časopis SHMÚ – Meteorologický časopis.

Rekordný počet prednášok aj účastníkov konferencie Ochrana ovzdušia 2023

Práve skončená konferencia Ochrana ovzdušia 2023 mala rekordnú účasť, viac ako 220 prítomných účastníkov a viac ako 30 online účastníkov, čo znamenalo aj rekordný počet prihlásených príspevkov na konferenciu. Niektoré prezentácie preto museli byť presunuté do posterovej sekcie.

Novinkou bola panelová diskusia so zástupcami ministerstva ŽP Slovenskej a Českej republiky, a preto bolo možné priame porovnanie a konfrontácia jednotlivých sporných legislatívnych bodov v oblasti ochrany ovzdušia. Diskusia bola nadmieru konštruktívna a zamerala sa na oblasti regulácie malých zdrojov, kontroly vykurovacích zariadení a možností vymáhania nápravy vo vykurovaní obydlí.

Druhou novinkou bola prezentácia posterov formou priameho predstavenia posteru jedným z autorov a pozvánkou na diskusiu pri posteri. Táto forma je bežná na zahraničných konferenciách a má pomôcť zintenzívniť diskusiu a zvýšiť záujem o prezentácie touto formou. Poster nášho odboru, ktorý opisuje dosiahnuté ciele v oblasti prechodu na nový režim reportovania emisií v poľnohospodárstve, fugitívnych emisiách metánu a v odpadových vodách si môžete pozrieť tu.

Príspevky boli zamerané na viaceré aktuálne témy v oblasti ochrany ovzdušia. Predstavená bola nová právna úprava v oblasti ochrany ovzdušia, ku ktorej nechýbala ani panelová diskusia. Konferencia pokračovala príspevkami o zmene klímy, obchodovaním s emisnými kvótami a uhlíkovou neutralitou. Predstavené boli možnosti podpory priemyslu na postupnú transformáciu a dekarbonizáciu. Zhodnotený bol aj potenciál miest v oblasti znižovania CO2 využitím postupov nízkouhlíkovej stratégie. Diskutovalo sa aj o priemyselných emisiách, predstavená bola inštalácia novej elektrickej oblúkovej pece v U.S. Steel Košice, ktorá zabezpečí zníženie emisií a zvýšenie energetickej efektívnosti podniku.

Našu prezentáciu na tému zhodnotenia výsledkov štatistického zisťovania v domácnostiach, podporeného z projektu LIFE IP – Zlepšovanie kvality ovzdušia, si môžete pozrieť tu.